Iceroadtruckers

Iceroadtruckers är ett tv-fenomen

Den som älskar lastbilar känner säkerligen till Iceroadtruckers. För den oinvigde är det en dokumentärserie som skildrar några lastbilschaufförers liv i USA. Varje år förser de arbetare med förnödenheter under de värsta av väderförhållanden; över frusna sjöar, längs isvägar och genom snöstormar.

Dokumentärserien Iceroadtruckers sändes första gången 2007. Egentligen tog serien sin början 2000 när History sände ett avsnitt de kallade för ”Iceroadtruckers” i programserien Suicide Missions. Programmet visade chaufförerna som trotsade väderlagarna i Kanadas nordvästra territorier. Det ena ledde till det andra och en tv-klassiker var född.

Sedan den första säsongen har åtta ytterligare säsonger spelats in och visats. Några av dokumentärseriens mest populära iceroadtruckers är Hugh Rowland, Rick Yemm, Ray Veilleux, Joey Barnes, Alex Debogorski och naturligtvis Lisa Kelly. Allt som allt har 118 avsnitt spelats in och Alex Debogorski är den ende som varit med i samtliga nio säsonger.

Vid sidan av Iceroadtruckers har även en spinoff, Iceroadtruckers: Deadliest Roads, spelats in. Den första säsongen tvingade chaufförerna att utmana Himalaya och den andra säsongen spelades in i Bolivia, Sydamerika. Lösa planer finns dessutom på en film i Iceroadtruckers anda. 20th Century Fox köpte nämligen rättigheterna till en filmatisering 2008 av History Channel.

Premiären av första säsongen hade 3,4 miljoner tittare och blev därmed History Channels mest visade premiäravsnitt någonsin. Serien fick med sin enkelhet snabbt en stor skara fans som varit serien trogen från första avsnittet. Förhoppningsvis finns fler säsonger i planeringsstadiet. Det vore en förlust att inte längre få möjligheten att se chaufförerna styra de tunga lasterna längs med Kanadas isvägar.

Kanadas nordvästra territorium är mycket stort och väderskillnader förekommer inom territoriet. De södra delarna har ett subarktiskt klimat medan norra delarna har polarklimat. Somrarna är av förklarliga skäl mycket korta. Det är utan tvekan vintern som dominerar i territoriet. Iceroadtruckers har främst spelats in här, där väderförhållandena är mycket krävande för både människa och fordon.

Iceroadtruckers