Volvo Lastvagnar och Scania

Volvo är en av världens största lastbilstillverkare

Svenska företag har spelat en viktig roll i den internationella åkerinäringen. Volvo och Scania är två av världens mest omtyckta lastbilar som inte bara trafikerar svenska vägar.

Volvo Lastvagnar, eller Volvo Trucks, är ett av Aktiebolaget Volvos flera dotterbolag. Att påstå att Volvo är en av världens främsta lastbilstillverkare är inte en överdrift. Deras lastbilar tillverkas runt om i Sverige och runt om i världen. I Umeå tillverkas exempelvis hytter medan motorer tillverkas i Skövde. Volvo Lastvagnar har kontor i de flesta av jordens hörn. Casablanca, Tunis, Kairo, Teheran, Bangalore, Kuala Lumpur, Bangkok och Brisbane är bara några av många städer där Volvo Lastvagnar tillverkas.

Förutom lastbilar har Volvo Lastvagnar även producerat militära fordon, en tillverkning som startade redan på 30-talet och som aldrig har upphört. Personlastterrängbil 903, även kallad valpen, är en av många klassiska fordon som Volvo Lastvagnar producerat å försvarets vägnar.

Scania AB tillverkar både bussar och lastbilar. Volkswagen AG äger sedan våren 2014 Scania som fortfarande har sitt huvudkontor i Södertälje, söder om Stockholm. Scania grundades 1900 men 1911 slog sig Scania samman med Vabis och utvecklingen tog fart. Bland kunderna återfanns Statens Järnvägar och Stockholms Spårvagnar. Det första motorfordon Scania producerade var en bil som skulle användas vid rälsbesiktning.

Scania är ett på många sätt lustigt namn för den som inte vet dess betydelse. Det är nämligen att Skåne heter Scania på latin. Och symbolen är som bekant en grip, och inte vilken grip som helst utan skånegripen. Scania är idag en av världens största distributörer av tunga lastbilar. Företagets viktigaste marknader är Storbritannien, Brasilien, Tyskland och naturligtvis Sverige.

Företaget har tre produktionsorter i Sverige – Södertälje, Luleå och Oskarshamn. I övriga Europa produceras lastbilarna i Angers, Sankt Petersburg, Słupsk, Zwolle och Meppel. Lastbilarna produceras även i Sydamerika. Till en början var Sao Paulo en viktig stad för Scania, men produktionen flyttades sedan till Sao Bernardo do Campo. Tucuman och San Luis Potosi är två andra produktionsstäder i Sydamerika.

Volvo